senITel

Höstterminens senITel-dagar på Telemuseum 99

Den 2 december
bjöds säsongens första (?) glögg med mandel, russin och pepparkakor. Vi tog med andra ord ett tidigt jullov och ägnade oss inte åt så värst mycket IT denna gång, utan pratade om både dITt och datt. Så önskade vi varandra God Jul och Gott Nytt Årtusende och så där och så tackade vi Telemuseum för den här "terminen". Vi är välkomna åter i januari. Och det visar sig att våra PC förmodligen går att ansluta till samma bredbandsnät som Mac:arna hänger på. Det finns med all säkerhet en hel del att ägna sig åt efter jul också.


Den 25 november
samlades vi åter kring resterna av Per-Didriks gamla 486:a. Det blev mer pratat än skruvat denna gång. Om vad vi skulle göra med utrustningen, om vad vi ska göra sedan vi väl fått igång den, vad vi bör göra för att gradera upp de halvgamla PC:ar vi fått till Telemuseum från Telia (en av dem är f ö på översyn eftersom den vägrar starta när den är på museet). Det lutar åt att vi ska komplettera 486:an med CDROM och extra hårddisk (förutsatt att vi får fart på den). Och att vi ska förse åtminstone en av de "nya" PC:na med bra modem (och internetabonnemang från Telia) samt ljud och skrivare.

Vi diskuterade också en hel del om startdisketter, SCSI-anslutning, USB-portar och allt möjligt trevligt. Därtill avslutade vår kära styrelse sitt möte som pågått en tid över Nätet och där Sven-Ingvar nu knöt ihop det hela genom summering av vad vi gjort och lite funderingar kring vad vi ska göra framöver. Protokoll kommer att spridas via ListBot. Redan nu kan dock noteras att nästa styrelsemöte hålls över nätet under februari och avslutas på Telemuseum den 24 feb varefter årsmötet sker på nätet under mars och avslutas den 30 mars.


Den 18 november
hade vi ett minst lika celebert besök från Telia.   Claus Clausen (Claus1.jpg (23891 bytes)bilden) gav oss en högintressant redovisning om och kring  Bredband: bakgrund, vad det är, vad som blir Telias roll osv. Några axplock:

Motiven för bredband i dag är inte i första hand den höga bandbredden utan den ständiga uppkopplingen och den fasta prislappen (inga minutavgifter). Detta vill många ha och det kan inte telefonnätet erbjuda. Trots det så avser i dag mer än 40% av samtalsminuterna i AXE-nätet Internet-uppkoppling!

Aldrig investerades det så mycket i ånglokens utveckling som strax innan el-loken slog igenom, och man ser nu en parallell i AXE-världen, trots att man vet att det är Intenetprotokollet (IP) som blir dominerande, även för telefoni. Men nu har ju även Telia kommit igång ordentligt med bredbandssatsningar (det ska till en yttre fiende ...).

Bredbandsfrågan är i första hand en fråga om accessnätets kapacitet. Dagens LAN-läsningar garanterar egentligen inte bredbandskommunikation hela vägen, inte nödvändigtvis ens inom det egna kvarteret om många är ute och kör samtidigt.

Telia kan förvisso bli en betydande bit-transportör i framtiden (också), men måste också utveckla sin roll till att ge kunderna tjänster av bredbandskvalitet. Kravet på bredbandiga realtidstjänster kommer och måste mötas (fast man kanske kan tillåta sig en fördröjning med 100 millisekunder eller så).

Bengt Lindstrand berättade för oss om Telias satsning på skolan genom läromediafonden. Ett betydande antal miljoner har satsats på projekt för att få fram bra undervisningsprogram, huvudsakligen för högstadium-gymnasium. Bland 500 kandidater hade 150 fått stöd och ca 100 kommit till genomförande. Av dessa har ett tiotal (t ex om Romarriket, Vikingarna, NilsHolgerssonresan, Fåglar) visat sig kommersiellt bärkraftiga och finns nu att köpa via hemsidan på adress www.skolinternet.telia.se/lmf Normalpris 200 kr/program, men Bengt lovade oss rejäl rabatt (mer info via mejl). Övriga program av de ca 100 finns tillgängliga gratis över Nätet.


Lillpröjsarn gör en dragningDen 11 november
hade vi celebert besök från Bredbandsbolaget: Ulf "Lillpröjsarn" Nilsson. Han slutade med proffs-hockey för länge sedan, men sköt fortfarande raka puckar, inte sällan riktade mot Telias mål.
Bredbandsbolagets mål var egentligen inte att fixa bredband åt svenska folket - det är bara en nödvändig inledning för att i framtiden kunna sälja bredbandstjänster av varjehanda slag med ljud och bild till svenska folket. Men man har onekligen fått fart på bredbandsutbyggnaden i bostadsområden. Förhoppningen är att bredband byggs upp också till och mellan regioner och tätorter, så man undviker flaskhalsar utanför de lokala näten.
Bolaget vill ha fem års nyttjanderätt till de nät man anlägger plus rätten att även därefter leverera tjänster till de hushåll som så önskar. Rimligt, kan man tycka.
Förhoppningsvis håller investerarna ut till dess dagens satsningar börjar ge utdelning ekonomiskt. Bland dem finns både Investor och Intel.


Den 4 november
var vi bjudna till Telia Research och deras Vision Center i M-huset i Farsta (f d biblioteket).

Det handlade om både bred- och smalband, om mer eller mindre framtida lösningar på kommunikationsbehov i jobbet, men i hög grad också i hemmet. Hemmets IT kommer som en jättevåg för IT-leverantörer och -operatörer att surfa på, menade Per Hallberg, som välkomnade ett par dussin intresserade senITelare. En av hans visioner var ett hem där varje (elansluten?) pryl har egen ip-adress och kan tala om för Nätet när den behöver service etc.

Anders CajanderIT i bostaden var också temat för Anders Cajander, som hoppades att Telia blir det företag som förser svenska (och norska, får man anta) företag med det IT-nav (Residential Gateway) som bör sitta i varje hall och knyta samman bostaden med Nätet. En hel del i hemmet kan klara sig med smalband (typ larm m m) och för de bredbandiga behoven finns eleganta lösningar, t ex i form av ett 25 meter stort "moln" av trådlös Ethernet-kontakt för alla terminaler i hemmet. (Apple har en lösning som heter 802.11), eller varför inte nya trådbundna lösningar (Firewire t ex, klarar 400 Mbps).

Omniphone (med skärmen uppfälld)Anders visade oss också en utvecklad "Omniphone" för vanlig telefoni, e-post och surf, Internet-TV (som dock blivit en hyllvärmare hittills) samt en lösning för bildtelefon som fungerade riktigt bra över en vanlig telefonlina. Det visade han genom ett bildsamtal till sin pappa i Västerbotten. Tekniken bakom utgörs bl a av en bildkomprimeringslösning (H324) som bara överför 1/10 promille av informationen men som ändå förmår pussla ihop de sända små skärvorna till en hyfsad helhetsbild. Tekniken har hunnit ifatt visionerna, menade Anders.
På bilden syns "Omniphonen" med bildskärmen uppfälld (för att komma åt tangentbordet). Påminner lite om gamla franska minitel, men nu med hela World Wide Web att köra på.

tvkonf2.jpg (23826 bytes)Detta bevisade också Per Nystedt, som gav oss en föreläsning om nya möjligheter till videokonferenser med elektronisk wyteboard. Han var i högsta grad närvarande för våra ögon och öron trots att han befann sig på annan ord (nåja, B-huset, men ändå). Han kunde peka på tavlan, se och höra oss, och vi kunde tillsammans ändra i den presenterade informationen på tavlan. Mycket imponerande (men lite för dyrt för hemmabruk än så länge).
På bilden hjälps Per (virtuell, t v) och Sven-Ingvar (t h) åt att flytta möbler på en kontorsritning på ett elektroniskt wyteboard

Avslutningsvis fick vi också av Robert Eriksson en demonstaration av hur framtidens "IT-nomader" till projektarbeare kan jobba "var dom vill" och samarbeta utan att vara på samma ställe. Med "den virtuella hurtsen" åtkomlig från bilen, kontoret, hemmet eller nallen kan man fixa möten, ta fram dokumentation osv osv i det oändliga.

Ja, detta var förvisso en givande förmiddag, som lät oss ana att den enorma utveckling vi sett de senaste åren trots allt bara är den pyrande stubinen till den verkliga IT-explosionen (om det nu inte kommer nån ännu större smäll emellan). Ett stort tack fick Telia Researchs presentatörer och ett litet rött paket fick Birgitta Olsson, som ordnat så vi fick komma dit och imponeras.


Den 28 oktober
var det tämligen tomt på Telemuseum, eftersom de allra flesta var på Panggillet. Hoppas det var trevligt. Sent på eftermiddagen anlände dock två stycken PC som med viss handpåläggning förhoppningsvis kommer att vara oss till stor nytta i vår fortsatta verksamhet.


Den 21 oktober
var först den fingerfärdiga hårdvarugruppen församlad på Telemuseum för att fortsätta nedmonteringen av en gammal PC. Frågorna och resonemangen blev dock så många att vi inte hann få ut allt ur burken denna gång heller. Vi lärde oss mycket, bl a att man kan köpa delar hos en Spanjor på Östgötagatan och att man kan få svar på datorfrågor hos www.daft.nu. Vidare vad CMOS är och hur man ställer in BIOS för att passa till datorns diskar m m. Liksom förra gången var det pdo som med bravur stod för biosföreställningen.

Wcdma-terminal i plånboksformatPå eftermiddagen samma dag samlades ungefär dubbelt så många medlemmar för att beskåda vad Ericsson i Kista ser i sin mobila kristallkula.  Det handlade uteslutande om G3 (tredje generationens mobiltele) som blir bredbandig och förhoppningsvis enligt den modell som bl a Ericsson jobbar intensivt med, den som heter WCDMA. Bokstäverna lär stå för Wide band Code Division Multiplex och det senare innebär, såbitt referenten förstod,  att alla sänder samtidigt på samma frekvens men med koduppdelning (jfr tidsuppdelning och frekvensuppdelning). Soft handover blir möjlig vid byte av basstation och det är förstås nödvändigt, eftersom det man ska nyttja tekniken till inte bara är att prata med andra människor utan snabbsurfa på nätet, titta på video, lyssna på musik etc etc - endast fantasin sätter gränser (har ni hört det förr?).
På lilla bilden en variant på hur en framtida WCDMA-terminal i plånboksformat kan se ut (inget fack fanns för pengar, men dom har antagligen gått åt till att köpa prylen, så ..)
Stor tack till exkollegan Olle Wikström som ordnat det hela (och till Märta som fick honom att ordna det).


Den 14 oktober
berättade Sven-Olof Hultquist om hur det verkligen är med bredband och eget lokalt nät. Han bor i Bofills båge och de har i över ett år nu haft eget LAN, så han vet.

Nätet går i fiber till källarna och sedan upp via hisstrummorna till alla lägenheter med partvinnad koppartråd. I källaren sitter switchar och i gränssnittet mot Internet finns en egen server, vilket ger en egen domän, fatburen.org, åt de boende, med hemsida, proxy och eget programfilarkiv.

Internt kan man köra 100 Mbps, men linan till Internet klarar tills vidare "bara" 256 Kbps, vilket är i minsta laget under brådtid. 130 lägenheter är f n inkopplade (=50%). Service och underhåll sker genom ideella insatser av fyra entusiaster, inga kalkyler finns över vad det skulle kosta med motsvarande köpt service. Annars kostade det hela 1500 per lägenhet i startavgift plus 200 kr i månaden, fri surftid.

Största problemen hittills är att man inte alltid vid uppkopplingen tilldelas ipadress utan måste "gå en omväg" för att få den. Säkerheten har hittills varit tillfredsställande.

Största fördelarna: Telefonen ledig - Snabb uppkoppling - Snabb överföring.


Den 7 oktober
inledde vi - äntligen - våra handgripligheter i "Hårdvarugruppen". Under Per-Didrik Orlings (pdo) eminenta ledning tog vi oss in i en 486:as innersta - i vart fall klädde vi av den in på bara moderkortet. På vägen ökade vi vår kunskap om en PC:s sammansättning avsevärt (kanske inte säger så mycket, men ändå). Ett dussintal intresserade deltog. Och ser med förväntan fram mot fortsättningen den 21 oktober. Då ska vi tömma PC-skrovet på ytterligare last (kan undra om vi hittar faderkortet då) och även kolla in en del av det som kallas "setup" (grundinställningar av något slag, tror jag).

För andra som kanske vill skruva i sin dator utan att vara med i "Hårdvarugruppen" kan kanske pdo:s tips på "kurslitteratur" vara matnyttigt: "En lättpocket om att förbättra och uppgradera sin PC" (pris bortåt 200). Cirkeldeltagarna kommer att få i uppdrag att kommande gånger berätta om olika delar av dess innehåll.

Referenten hade tyvärr inte tillfälle att stanna över lunchen som föreföll komma att bestå av en FET MOS-bricka el dyl smaskens.


Den 30 september Kent Lantau
hade vi besök från Telia Multimedia Television KabelTV eller vad det nu heter. Kent Lantau (bilden t h) kom ända från Malmö och gav oss en mycket intressant redovisning av hur Telia tänker sig att vi bör nyttja de befintliga kabelTV-näten för att inte bara ta emot digitalTV utan också för snabb internet-trafik och mycekt annat. Det behövs nya uttag i lägenheten och i regel en uppgradering av kabelTV-nätet (fastighetsförstärkaren behöver bytas till modernare snitt förmodligen), vilket kostar 500-600 per lägenhet. Vidare behövs ett kabelTV-modem till datorn (ca 1500 kr) och ett nätverkskort  i datorn (ett par hundra). Sedan har man fri surf för 200 kr i månaden och man har ett nät som är väl anpassat till framtida TV/video-tjänster såväl som till alla möjliga datanätstjänster (och det är dessutom i flera avseenden ett säkrare nät än ett vanligt LAN). Lars FyrellHävdade Kent och lät trovärdig. Det gäller förstås dock att få bostadsrättsföreningen eller hyresvärden att nappa på detta erbjudande och inte falla i farstun för alla andra alternativ som erbjuds från både ena och andra hållet. Eller är de andra alternativen rentav bättre? Ja, det hoppas vi få höra om under några kommande torsdagar, se det preliminära programmet överst på denna sida.

En ny medlem på väg in var också med på Telemuseum: Lars Fyrell (bilden t v), som ännu inte har e-post men ni hittar hans andra adresser i medlemslistan. Välkommen Lars!


Den 29 september
tog - trots att det inte var torsdag - några handledare under Neves ledning hand om gästande Teliaseniorer som ville dra nytta av erbjudandet under SeniorSurf-dagen.


Den 23 september
pratadevi planenligt om vad vi ska försöka visa och demonstrera och prata om på SeniorSurf den 29. I första hand vanlig "surf" med utgångspunkt i det tidningshäfte som delas ut till besökarna. Plus givetvis senITels egen sajt. Om tiden medger och det passar med hänsyn till besökarnas kunskapsnivå kan vi också visa epost (webbaserad eller möjligen Eudora). Eventuellt gå in på SeniorNets chat. Dessutom finns möjligheten att visa genomgångar på storbild (och hoppas att demo-macen inte strular).
Stora frågan är hur många - eller få - som kommer.

Vi tittade också en aning på vår nya diskussionsgrupp, diskuterade virus spridda med mail och fick veta att vi nog får höra om bredband nästa torsdag (vi skjuter alltså lite till på hårdvarustarten).

Lars Fyrell var gäst för dagen och vi hoppas han tyckte att han ska bli medlem också.


Den 16 september
enades vi - åtminstone preliminärt - om att ägna den följande torsdagen åt att trimma oss inför SeniorSurf (en hel handfull frivilliga hade anmält sig). Och att torsdagen därpå skulle bli startskottet för "Datateknikcirkeln" (medtag skruvmejsel), till vilken också en handfull anmält sig. I båda fallen finns fortfarande möjlighet att enrollera flera - kontakta neve resp pdo. Längre fram i höst ska vi belägga en del torsdagar med teman som har med olika program att göra (typ Excel, Winzip etc, kom gärna med förslag till neve!).
Det framkom också att vi sannolikt har minst två studiebesök att göra i höst - till Ericsson i Kista och till Telias Vision Center i Farsta. Ser vi fram emot!
Vi tittade lite på webbaserad e-post och inrättade ett konto hos sverige.nu med e-postadress senitel'snabel-a'sverige.nu. Prova gärna att skriva dit, vill du dessutom pröva att använda kontot för att ta emot och sända så kan du få lösenordet per e-post. Kan vara bra att ha ett eget webbaserat e-postkonto, t ex när man är ute och reser, det kan ju användas från vilken Internet-uppkopplad dator som helst. Ett problem dock att e-posten till vårt vanliga e-postkonto hos Telia inte kan (temporärt) vidarekopplas till exempelvis hotmail eller sverige.nu.
Ett försök med "intern-chat" diskuterades, se vidare utsänt mejl.
Och neve berättade om Televerkets  planer på ett digitalt stomnät för någorlunda bredbandig överföring för 10 år sedan.


Den 9 september
startade somliga av oss redan kl 09.09 eftersom det var 99-09-09 - men datorn höll och jorden gick inte under heller.
Annars var det tre ämnen för dagen:

Den 2 september
startade vi på nytt efter en här och var rekordartad sommar. Webmaster var inte med (han var och plåtade vice ordföranden på västkusten och väntar nu på publiceringstillstånd), men genom Sven-Ingvars förmedling kan ändå en utförlig rapportfrån mötet redovisas.

Kärntruppen med ett 20-tal medlemmar hade mött upp och verkade av allt att döma trivas lika bra som tidigare.
Sven-Ingvar berättade om resonemang med Hans-Eric Ekelund, vilket gett flera positiva resultat. Bland annat kommer Telia troligen att deponera två "medelålders" PC på Telemuseum under senITels tillsyn.
Bland övrigt som var uppe fanns följande:

Efter allmänna mötet hade styrelsen ett  kort sammanträde, vars intrikata innehåll givetvis inte kan redovisas så här offentligt.

Här ovanför finns korta referat från våra torsdagsseminarier på Telemuseum höstterminen 1999. De ligger i tidsordning med det första mötet närmast ovan och det senaste mötet överst på sidan.

rainbolg.gif (1315 bytes)

till sidans början upp Det hände
våren 99
Det hände
hösten 98
Det hände
våren 98
Det hände
hösten 97

Åter till senITel:s hemsida.

Sidan senast reviderad 2006-10-29