senITel

Våra senITel-dagar 2019

Referat från 2018 hittar du här -
 ännu äldre kan du ta dig till längst ner på sidan.

 Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: Beskrivning: C:\FrontPage Webs\Content\senitel\images\rainbolg.gif

Datum Program
2019-01-24
lÅrsmötes- och terminsplanering m m

2019-01-31
Vi får en dos av DOS av Christer Nerving. Med mera. Kolla gärna föra dosen i referat från 170223

2019-02-07
Undrar just vad det blir som vi ska ta del av denna torsdag.

2019-02-14Ämneslöst

2019-02-21Christina Carlmark,  Telia Customer Academy,  ger oss en  bild av hur kunder och klagomål behandlas.

2019-02-28

Bengt Carlsson  inleder ett resonemang kring Industrialismen på 1800 talet och hur  Kongl. Elecktriska Telegraf-Werket kom till.


2019-03-07

2019-03-14

2019-03-21

2019-03-28

2019-04-04


2019-04-11

2019-04-18Skärtorsdag. påsklov

2019-04-25

2019-04-04

2019-05-02


2019-05-09

2019-05-16

2019-05-23


Material att ta till vid behov:


Göran Olaussons intervjuer med gamla Televerkare, finns på USB-pinne.

Ett eller annat inspelat TV-program med IT-koppling

Mejla gärna fler förslag till webmaster Pelle eller programchef Åke  

Här nedan följer referat från årets avverkade torsdagsövningar. Länkar till tidigare års mötesreferat finns längst ner


2019-02-14
Inget aviserat program denna torsdag, men vi var ändå ett nästan tvåsiffrigt antal medlemmar som kom - samvaron i sig har också ett värde. Vi kom att prata om skilda ting. Först om årsmötet som nu går mot sitt slut (troligen på söndag den 17) och hittills har det rullat på utan friktion. Den enda fråga som väckt någon diskussion var det inkastade förslaget att nästa år testa om det funkar med avkortning av tiden till en vecka - givetvis med möjlighet att utöka tiden om tidskrävande diskkusssioner och/eller omröstningar bllir aktuella. Var tredje medlem har hittills varit inloggad på mötet en eller (oftast) flera gånger, vilket får anses rätt så hyggligt.
     Vi konstaterade att om man köper e-prylar i dag så är det bra att veta tillverkare och modellbeteckning. Då har man chans att hitta en bruksanvisning på nätet - i tryckt form finns de ofta inte längre.
     Dokumentetionen av Televerkets/Telias historia på nätet är svår att httta. Ordförande Johan verkar för att det ska gå att hitta den på Tekniska Museets webbplats, f n kan man möjligen efter lmycket sökande hitta en del på "Internet archive" som sparar på gamla hemsidesvarianter.
     Digitala modeller heter ett stort forskningsprojekt på Tekniska Museet som hittills bl a står bakom en digitalisering av årsboken Daedalus utgåvor och en 3D-animation av Polhems "mekaniska alfabet", en bok och en utställning.
     Så tittade vi på en pr-film om Televerket Radio från 80-talet - "Det ligger i luften" där man utan nåpgon falsk blygsamhet belyste de flesta av de verksamheter som då bedrevs. Filmen finns på Youtube.
     Åke P visade bilder från sin dammiga miljö nära rivningen av Farsta sjukhus och berättade om den begynnande befolkningen av "Telestaden" i Farsta. Men också om vikten att stava rätt när man söker. Är man osäker kan man i Windows nöja sig med att i dokumentmappen skriva begynnelsebokstäverna i orden man söker, åtskilda av mellanslag (t ex ger "j m l" träff på Johan Martin-Löf).
     Microsofts klassiska webbläsare Internet Explorer är nu så gammal att Microsoft vädjar till användarna att gå över till Edge, som fungerar bättre. Men även för Edge planeras förändringar så att den troligen kommer att byggas upp på samma plattform som Chrome (Chromium). Chrome är den webbbläsare som f n används av två tredjedelar% av alla surfare, ca 67. På andraplats kommer Firefox med ca 10%, medan Edge och Safari har omkring 4% vardera. Internet Explorer används fortfarande av 8-10%.
     Ja, det var en del av dagens lite spretiga meny.


2019-02-07

Dagens program
var lite löst i kanterna, men vi roade oss med diverse ting.  Pelle Carlson hade just stött på en  enkelt och gratis möjlighet att skapa en egen hemsida hos portfoliobox (https://www.portfoliobox.net/se), lämpat för den som vill lägga ut bilder. Gratisversionen ger möjlighet till 50 bilder och 10 sidor. På portfoliobox hemsida finns också länk till en kurs från Moderskeppet, där åtminstone de första lektionerna är gratis. Pelles snabbtest hittar du på www.pelle.pb.online. Vill man ha mer än gratisinnehållet blir det ganska dyrt och då är kanske andra hemsidesalternativ att föredra - det finns många.
     Vi testade också bildsökning på Google och noterade att bilder på andra personer än den man sökt kan komma upp, t ex kommer en hel del senitel-medlemmars bilder upp om man söker på pelle carlson (beroende på att det är han som tagit bilderna).
     Åke Persson visade hur en hel del spam som erbjuder förmåner till synes kommer från kända företag (t ex flygbolag). Men de är från andra och skummare typer. Generellt gäller det att slänga allt som förefaller vara för bra för att vara sant och inte nappa på erbjudanden utan att läsa det finstilta - man kan lätt binda upp sig för höga abonnemangsavgifter om man iinte ser upp.
     Skilda möjligheter att slippa spam diskuterades, liksom deras för- och nackdelar. Inget spamfilter tar hand om all spam, men alla spamfilter verkar då och då styra undan ett och annat mejl som inte alls är spam, så man måste ändå hålla ett öga då och då på var som hamnat i skräpposten.
     Åke noterade också att många casinon på nätet (och de är MÅNGA).kräver att ens eventuella vinster återinvesteras i nya spelomgångar, flera gånger innan man kan få ut vinsten. Om den finns kvar då.
     Windows 7 är på väg ut. Uppdateringar upphör om ett år. Men det går naturligtvis att använda programmet längre än så. Fast ju längre man gör det desto större risk att nåpgot blir galet - dock påpekade en deltagare att han fortfarande med stor framgång använder Windows XP, så det är ingen brådska.
     Åke gav också några tips rörande MS Office, bl a följande:

     Slutligen noterade vi att årsmötet nu är igång, några inlägg från deltagare fanns redan gjorda i vårt Forum.


2019-01-31

Förra
gången vi gav oss i kast med det gamla DOS under Christer Nervings kunniga ledning (det var redan 2017-02-23) lärde vi oss de sex mest användbara kommandon i dos. Nu fick vi se hur man kan lägga in kommandon i en s.k. bat-fil som sedan körs. Vi fick till vår häpnad se hur resultatet kunde matas till en fil för att efteråt bearbetas i ett ordbehandlingsprogram.
Att konstruera s.k. pipes demonstrerades också. Man kan, som LEGO-bitar, koppla ihop många dos-program i en kedja ("pipe") där resultatet från ett program matas direkt in nästa program o.s.v.   T.ex. kan data eller text filtreras, sorteras och ändras i många omgångar.


2019-01-24
Nytt år, nya
torsdagsförmiddagar på Tellus fritidscenter nära Hornstull. Runt dussinet deltagare hade halkat sig hit.
     Vi noterade att TF (vår paraplyorganisation) förhandlat fram bidrag även för det nya året (och att de dessutom blir lite höjda, eftersom det finns pengar i kassan också). Årsmtet i TF kolliderar med Telias bolagsstämma, inte i rummet men i tiden eftersom mötet sker på Ålandsbåt 10-11 april.
    
Vi pratade en del om problem med anonyma betalningstransaktioner (när vi handlar på kort i matsalen på torsdagar så kommer räkningen från något som heter ISS t ex). Om hur kraven på ökad säkerhet på nätet, inste minst vid betalningar, leder till krångligare procedurer för inloggning etc. Med mera.
     Åke visade en videopresentation av micro:bit, en programmerbar liten pryl (bilden). Så här beskrivs den på säljarens hemsida:
"en dator i fickformat som du kan programmera, anpassa och kontrollera för att ge liv åt dina digitala idéer, spel och appar. Med sina blott 4 x 5 cm är BBC micro:bit formgiven för att vara rolig, enkel att använda och för att låta användarna skapa allt från spel och animationer till skrollande berättelser i skolan, hemma eller på resan. Allt du behöver är fantasi och kreativitet. BBC micro:bit är fullt programmerbar. Det betyder att dess LED:ar kan programmeras individuellt, precis som dess knappar, ingångar, utgångar, accelerometer, magnetometer och Bluetooth Smart Technology. BBC micro:bit har en webbsida full med programmeringsspråk, lektionsplaner, guider och roliga idéer för att få ut det bästa ur micro:bit (www.microbit.co.uk)."
     Vi konstaterade också att årsmötet börjar om två veckor och att möteshandlingar nu börjar dyka upp på nätet.
     Vårens torsdagsschema är ännu tämlligen tomt och vi diskuterade hur vi kan fylla det med innehåll. Det har gått bra tidigare år, så det ska väl blir något i år också. Tips är givetvis mycket välkomna.


Nedan kan du klicka dig fram till referaten från tidigare års torsdagsmöten.                                          

 20172016201520142013

2012

 2011

2010

 2009

  2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 våren 99

hösten 99

 våren 98   hösten 98   1997 

Sidan senast reviderad 2019-01-08                                                                                                                                                                        Åter till  senITel:s hemsida.